Viermișorii intestinali la copii – tipuri, cauze, simptome, tratament, prevenție

Este foarte neplacut atat pentru copil cat si pentru parinte sa afle ca in organismul celui mic traiesc niste organisme si mai mici, care iau forma unor viermisori si care se hranesc cu substantele nutritive ale corpului.

In afara de senzatia neplacuta de mancarime si de posibilitatea de a raspandi cu usurinta ouale acestor paraziti si celor din jur cu care intra in contact, copiii se vor simti mult mai agitati, obositi, lipsiti de chef pentru activitati de orice fel.

In plus, parazitii intestinali elibereaza in sange toxine si reduc rezistenta organismului in lupta cu unele afectiuni, slabind sistemul imunitar.

Tipuri de paraziti intestinali
La copii se manifesta doua tipuri de paraziti intestinali si anume helmitii careinclud tenia, limbricii si oxiurii dar si protozoarele, precum giardia, cryptosporidium,microsporidia si blastocystis hominis.

Semne si simptome ale aparitiei parazitilor intestinali
Cel mai adesea, parazitii intestinali sunt asociati cu anumite dureri abdomninale si crampe destul de puternice, epidoade de constipatie si de diaree, stari de voma si de greata, lipsa poftei de mancare, gaze intestinale si balonare, mancarimi anale la nivelul rectului, somnolenta si oboseala, dar si o carenta de fier. Cel mai bine pot fi observati parazitii in materiile fecale. Copiii vor fi foarte nelinistiti pe timp de noapte, vor avea cearcane si o stare hiperactiva, dureri de cap, sensibilitate la lumina precum si sangerari rectale, nazale sau gingivale.

Cauze
Parazitii intestinali se iau de la un alt purtator al acestora sau din alimente sau apa contaminata cu oua. De asemenea, carnea insuficient preparata sau cruda consumata de cei mici (chiar si de pofta direct de pe gratar), igiena corporala destul de precara, neglijarea spalarii mainilor suficient de frecvent, contactul cu persoanele care prezinta acesti paraziti intestinali sunt mult mai predispusi infectarii.

Diagnostic
Diagnosticarea corespunzatoare a acestei afectiuni se face in urma unor analize complete, care includ si coprocultura sau examinarea materiilor fecale, hemocultura, testele de sange dar si testul ce implica aplicarea unei bucati de adeziv transparent in zona anusului, care va fi dezlipit dimineata si dus la un laborator.

Tratament
Medicul va prescrie un tratament medicamentos pentru a elimina parazitii intestinali si ouale acestora. In general sunt medicamente care se administreaza intr-o singura doza pentru copii dar si pentru ceilalti membrii ai familiei. Exista si produse recomandate de medicina alternativa si complementara ce include preparate din seminte de dovleac sau usturoi precum si din alte plante cu efect vermifug.

Preventie
Spalarea frecventa a mainilor dar si a hainelor la temperaturi foarte ridicate, consumul carnii preparata in mod corespunzator precum si o igiena corporala foarte buna sunt cele mai bune metode de preventie a aparitiei viermisorilor intestinali la copii si constau in cateva reguli generale si normale de conduita.

Lasă un răspuns